lakberendezési trendek

A napokban egy nemzetközi építészeti, belsőépítészeti magazin érdekes cikkét olvastam. Minden évben felmérést végeznek, amelynek során megkérdeznek néhány elismert belsőépítészt az elkövetkező év várható belsőépítészeti trend irányairól. Talán még beszédesebb, ha úgy fogalmazunk annak a nyomába erednek, melyek azok a nem túl hízelgő vagy elcsépelt dizájnválasztások, amelyeket a profik boldogan hagynának eltűnni az új évben.

Utánajártam, és megvizsgáltam saját tervezési elveimet, és arra jutottam, hogy a legtöbbjükkel egyetértek.

photo:pinterest.com

Túltömött kanapék, és fotelek

Az idei Salone del Mobile kiállításon is megjelentek a pufók fotelek és aszimmetrikus kanapék, amelyek viccesnek és groteszknek tűntek. Nem szeretem ezeket a bútorokat, azon túl, hogy ordít róluk, hogy 2021-2022-es design divat termékei, még csak nem is szépek, inkább hasonlítanak Michelin emberekre, mint bútorokra.

Olyan klasszikus formák, mint Mies van der Rohe, Jean- Michel Frank időtlenek maradnak, de a mai kor nagy építészei közül például Piero Lissoni is a klasszikus formavilág híve, bár mindezt olaszos divattal vegyítve teszi időt állóvá. Miért tudnak fennmaradni a klasszikus formák több évtizeden keresztül? Mert megalkotásukkor a kényelem és az arányosság szempontjait tartották szem előtt, és nem azt mi mutat jól egy instagram – bejegyzésben

Letisztult belső terek

Úgy gondolom, hogy a marketing és az új építésű ingatlan reklámok hatása, hogy az emberek többsége azt hiszi, hogy személyes tárgyak nélküli belső terek trendiek, és divatosak. Pedig éppen az ellenkezője igaz. A személyes tárgyak, festmények, a nagymama régi Singer varrógépe, vagy egy ősi magyarokra utaló szövött falikárpit, mind egytől egyig egy történetet mesélnek el. Szükség van rájuk, mert ezek teszik élővé az otthont.

Senki nem gondolhatja, komolyan, hogy a személyes tárgyak rontanak az összképen, egy jó szakember megtalálja azt a helyet, ahol ragyoghatnak. Az élettel teli otthonok személyesek. Azok közé a tervezők közé tartozom, akik támogatják, hogy olyan házakról kerüljenek fotók a magazinokba, ahol a már laknak, vagy laktak.

Fekete konyha és fürdőszoba csaptelepek

photo: pinterest.com

Sok nemzetközi tervező esküszik a hagyományos króm, réz és nikkel csaptelepekre, és szeretnék, ha eltűnne a színről a fekete. Ami valóban nagyon divatba jött, és kissé elcsépelté vált az elmúlt években, és valószínűleg ez okozza majd a gyors lefutását is. Azért attól nem tartok, hogy kellemetlen, sőt kínos lesz pár év múlva.

Biztos, hogy néhány évnél több időre van szükség, ahhoz, hogy az összes profi megvesse, ha egyáltalán eljön az a pillanat. Olyan termékeket látva, mint a Gessi RILIEVO nem hiszem, hogy lesz olyan pont amikor azt mondom: csak feketét ne! https://www.gessi.com/en/catalogue/bathroom/2019-rilievo

photo:pinterest.com

Modern pajta” stílus

A teljesen fehér falakkal rendelkező építmények, fekete ablakokkal, fehérített tölgyfa padlóval, kívül és belül is sablonosak és unalmasak. Ez a homályosan istállóra emlékeztető stílus, tompa színekkel, bézs szőnyeggel, amelyen galaxis vagy a tenger élővilága látható, remélhetőleg eltűnik a következő évben. A fekete fehér lovas vagy egyéb természeti fotóval ellátott tér szomorú tengerpari napokat, borús időt idézi. Nem túl szívderítő látvány, jobb ha megy.

photo:pinterest.com

Biztonságos „ színpaletta

Szeretem az élénk feltűnő színeket, mintákat. Elképzelhetetlennek tartom a tereket különleges színek nélkül, ha a viszonylag világos és hasonló tónusú színeket vagy kevés színt használok, akkor is kiegészítem némi arany vagy ezüst csillogással a színpalettát, hogy ne váljon unalmassá a tér. Itt az ideje annak, hogy a biztonságos fehérek, bézsek és szürkék helyét a merészebb, izgalmasabb színek vegyék át.

photo:pinterest.com

Természetes kő felületek háttér világítással

Többen örülnénk annak, ha a megszűnne a kövek átvilágítása a magán lakásokban. A lakásban élők hamar megszokják, és nem a kő természetes szépségét hangsúlyozza ez a mesterséges művelet. Hagyjuk, hogy a kövek szépsége természetes módon ragyogjon!

Egybenyitott alaprajz

Bízom benne, hogy hamarosan egyre inkább felismerjük, a nappalitól elkülöníthető konyha jelentőségét, a divat irányzat ellenére. Terveztem olyan ingatlanokat, ahol tolóajtókkal lehet elszeparálni a konyhát a nappalitól. Kiválóan működik. Az alaprajz kialakításánál a társadalmi kulturális szokásokat is vegyük figyelembe.

Amíg Olaszországban az ossobuco (zöldséges borjúragu) a leginkább ételszagot árasztó fogás, addig az arab kultúrában, de akár a magyar gasztronómiában is jó pár szaftos étel elkészítése járhat kellemetlen szagokkal. Ebből adódik, hogy a konyha és nappali elhelyezése egy légtérben nem feltétlenül a legjobb ötlet, főleg akkor, ha igazi konyhatündérek számára készül a lakás.

A különálló terek azt is lehetővé teszik, hogy minden zónának sajátosabb karaktere legyen. Amikor nem szórakozol a mindennapi meghittséget kínáló terek elsőbbséget élveznek az évente egyszer megrendezett óriásbulival szemben, érdemes ebből a szempontból is megfontolnunk a tér alakítást.

Lazán értelmezett tervezési kifejezések

A maximalizmust nagyon sokszor kihangsúlyozzuk. De fontos, hogy ez ne azt jelentse, hogy bedobunk minden drága dolgot a kalapba és reménykedünk abban, hogy a végeredmény jó lesz. Ha teljes elkötelezettséggel dolgozunk az esztétikán, és a funkcionalitáson a végeredmény több lesz, mint egy személyiség nélküli sablon dizájn, ami bármelyik pillanatban a fast fashion ruházat sorsára jut.

Otthonod rád hangolt, saját stílusa mindig többet nyújt majd számodra, mint az aktuális divathullám. Ennek megalkotása és megvalósítása számunkra a legfontosabb, ebben tudunk támogatni Téged.

Legyen örömöt adó, csodás otthonod!

Szeretettel:

Anita

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *