Ügyfeleim között  nagyon sok édesanya van, akik az anyai hivatásuk mellett egyéb „világi” területen is sikeres karriert futottak be. Amikor velük illetve nekik dolgozom, mindig többnyire ugyanazokkal az igényekkel találkozom -ami az otthonuk kialakítását illeti.

Korábban nem voltak számomra ennyire egyértelműek ezek az igények, de ma már jól meg tudom határozni ezeket, egy idő után szinte kézenfekvővé váltak a hasznos megoldások, illetve nagy figyelmet fordítottam a termékek tulajdonságaira is. Emlékszem, folyamatosan gondot okozott a székek, kanapék, szőnyegek anyagának kiválasztása a kis gyerekek miatt.

Könnyen tisztán tartható felületek

Néha kissé feszülten figyeljük hol jár a kis ember, mit fog meg a kis maszatos kezével. A legnagyobb „veszélyforrások” a bútorok tapéták, szőnyegek, függönyök, falak számára az étel és ital foltokat okozó kis kezek. Mivel láttam, a szülők komor tekintetét, amikor arra gondoltak, hogy a gyönyörű drága szőnyeget hogyan fogja leönteni szörppel szeretett gyermekük, elkezdtem olyan anyagok után kutatni amelyek könnyen tisztíthatók, illetve szennytaszítók.

Az ügyfeleim hatalmas örömmel fogadták a szennytaszító, könnyen tisztítható kanapé kárpitot, a szárazon és nedvesen is tisztítható szőnyegeket, a kültéri vízlepergető szövettel bevont étkező székeket. De itt még nem álltunk meg, természetesen mosható falfesték  (Tikkurila Joker ) került a falakra, mosható felületű vinyl tapétákat választottam.

További sérüléseket tudnak okozni a kicsik, de akár véletlenül a felnőttek is, a parketták felületén. A karcok és foltok, deformitások a fa parketták csúnya szépséghibái lehetnek idővel, ha nem a megfelelő típust választjuk. Vannak olyan kemény fa padlók amelyek több rétegű, speciális szerkezetüknek köszönhetően extrém módon ellenállóak ilyen a Meister, Lindura padlója : https://www.meister.com/en/products/lindura.html

Forgalmazó : Mantu ajtó stúdió

Rendezett terek

Ha már megoldottuk az egyik fő problémát, többé már nem életbevágóan fontos elkapni a csokis kezű 4 éves futó bajnokot mielőtt hozzáér a bútorokhoz, jöhet a következő megoldandó feladat. Játékok, játékok mindenütt!

Természetes, hogy a kisebb nagyobb gyerekek otthon sokat vannak az anyukájuk mellett, ezért amíg anya főz a nappalit birtokolják, így szem előtt lehet őket tartani és még beszélgethetünk is velük.

A helyzet hátrányosabb része viszont a rendetlenség a nappaliban. Ezt a legkönnyebben úgy orvosolhatjuk, ha olyan bútorokat helyezünk el térben, amelyeknek a belseje tárolási lehetőséget nyújt-lehet ez egy dohányzó asztal vagy egy két puff. De terveztünk már a nappaliba egyedi padokat tárolókkal. A bútorok elnyelik a játékokat, a terep tiszta lesz ha éppen arra van szükség.

Legyen egy nagy mosókonyha !

Tervezőként fontos számomra, hogy megismerjem ügyfeleim életvitelét. Általában precíz időbeosztással tudják karmesterként vezényelni a család mindennapjait. Ehhez gyakran segítséget vesznek igénybe, egy bejárónőt aki segít a mosásban vasalásban, takarításban. Mit ? Honnan, hova ? Ezek a kérdések a mindennapi élet szempontjából nagyon fontosak, ha mosásról, takarításról  bevásárlásról van szó. Nagyon időrabló és fárasztó ha felesleges köröket kell megtenni.

A szennyes összegyűjtésétől kezdve a tiszta ruha elpakolásáig hosszú az út .Ezért a mosókonyhát is átgondolt rendszer szerint tervezem meg, figyelve arra, hogy kényelmes legyen. Legyen elég tárolóhely a kisebb takarító eszközöknek is. Zárt alsó szekrények munkalappal  vannak ellátva itt is ahogy a konyhában. A munkalap alá kerülhetnek az elöl töltős gépek-mosó és szárítógép.

Bár a felső szekrények helyére gyakran nyitott polcokat tervezünk, alá pedig egy rudat amire a vállfákat fel lehet akasztani . Itt is fontos a helyi világítás, a polcok alá- ahogy a konyhában- ide is érdemes betenni ledvilágítást. Nagy méretű áztató mosdó vagy mosogató elengedhetetlen kelléke a mosókonyhának. Elképesztően hasznos a takarítás számára kialakított vízvételi lehetőség, egy nem túl magasra helyezett csap ami alá fér egy vödör. Íme egy szép példa a mosókonyhára:

https://hu.pinterest.com/pin/531213718549611369/

A kényelmes, rendszerezett konyha szerintem minden konyhatündér álma. Ez egy igen nagy terület, ezért erre egy későbbi blogomban térek ki majd részletesen.

Az élhető otthon nem elérhetetlen tündérmese, csak néhány fontos szempontra kell figyelni a  kialakításánál.

Ha elakadtál jelentkezz online vagy személyes konzultációra : https://athomedesign.hu/szemelyes-konzultacio/

 írd meg kérdéseidet vagy azt, hogy miről olvasnál szívesen a következő blogokban:

https://athomedesign.hu/kapcsolat/