Miért fontosak a színek az otthonodban ?

Március volt, emlékszem éppen az asztalomnál ültem. Csörgött a telefon Zsuzsa volt az. Csak annyit mondott: erre gondoltunk, nekünk nagyon tetszik! Hallottam, ahogy legurult a kő a szívemről, mert megkapták amit nagyon szerettek volna, az álmaik otthonát egyelőre még csak terveken.

Nem volt egyszerű a kezdet. A színek miatt. Mindig is szerettem a színeket, és ezért a legtöbb munkámban bátran használtam is azokat, viszont itt ennél a megbízásnál a tulajdonosok elzárkóztak attól, hogy a szürke fehér és fekete esetleg barna színen kívül más színt is vigyünk be a lakásukba. Először egy szép sárga színt csempésztem be, de nem aratott sikert. Majd egy bronzos, narancsos szín meggyőzte őket arról, hogy jó döntés, ha megszínezzük otthonukat.

Az élénk színektől nem kell tartani, az a  lényeg, hogy a megfelelő mennyiségben használd azokat. Ha túl sok különböző és túl harsány színeket választasz a terekbe, az otthonod vibrálni fog, és nem találsz nyugalmat egy szobában sem. Ha okosan és a megfelelő mennyiségben használod a színeket akkor csodás harmóniát és egységet hozhatsz létre. Csak bátran!

Ha kísérletező vagy és szívesen elkezded otthonod átalakítását akár egyedül is kis segítséggel akkor ajánlom neked az Otthontervező Master csomagom :  https://otthontervezes.athomedesign.hu/sales.html

Nézzük milyen jelentőségük van a színeknek és milyen hatásuk van a hangulatunkra. Biztos tudod, hogy vannak hideg és meleg színek. De azt tudtad, hogy kékből is létezik meleg és sárgából is hideg? Egy türkiz kék például a sárga színtartalma miatt a meleg kékek közé tartozik. A citromsárga viszont hideg sárga. 

 Hideg színek hatása

A hideg színek élénkítenek, felfrissítenek.Ezért gyakran használjuk irodákban, akár otthoni irodádban is kiváló élénkítő hatást érhetsz el, ha itt a hidegebb színeket helyezed előtérbe. Persze lényeges, hogy az otthonodnak legyen egy egysége, ezért színválasztáskor több visszafogottabb és egy kiemelkedően élénk szín választása a legszerencsésebb.

A visszafogottabb színek például a fenti képen a bronzok és a barnák ezek meleg színek, de ezeknek a hideg párja is megtalálható a térben például a szürke, fehér vagy a fekete.

Remek élénkítő egy üde (hideg) kék, vagy zöld:

https://www.pantone.com/color-finder/2185-C

 

Meleg színek hatása

A kedvenceim, mert általuk otthonossá és barátságossá tudom tenni a tereket. Legyenek bézsek és barnák  is az otthonodban de nagyon fontos, hogy ne csak ezeket a színeket használd. Gyönyörű eredményeket lehet elérni sok visszafogott tompa meleg színárnyalat használatával amelyhez hozzáadunk egy-egy élénk meleg vagy hideg színt!

A fenti képen a meleg zöld szín remekül kiegészíti a többi visszafogott meleg színt, élettel tölti meg a teret. Imádom mikor megjelennek ezek a szép és élénk színek a lakásban. Nem kell tartani tőlük lendületet és elevenséget adnak a tereknek. A szervezetünkre is jótékony hatással vannak.

Csodás meleg sárga tapétát terveztem ebbe a tini hálóba, egyszerűen sugárzik belőle a vidámság  :

https://athomedesign.hu/wp-content/uploads/2018/06/mathias-2.jpg

Sötét és világos

A sötét tónusok otthonosságot, míg a világosabbak frissességet kölcsönöznek a tereknek. A tónusok megfelelő arányú keverésével érhető el a harmónia.

Ha túl sok hideg és világos színt használsz nem lesz otthonosság érzésed, ha pedig túl sok sötét és meleg színt akkor pedig túl komor és esetleg „barlang szerű” lesz a házad, ami az őskorban még elment de ma már nem az igazi, ugye?

Érdemes az optimális mennyiséget és a funkciónak megfelelő színeket választani minden térben. Ahol az a cél, hogy felélénkülj ott bátran használj hidegebb és világosabb árnyalatokat. De a hálószobába jobban esik bemenni ha melegebb színek vesznek körül, otthonosság ami lazításra, pihenésre késztet.

 Ne feledkezz meg az élénk színfoltokról amelyek beragyogják a tereket. Ha szeretnéd időnként cserélni az élénk színeket az otthonodban más élénk színekre, akkor válassz ezekből könnyen kicserélhető termékeket amelyeket nem fogsz sajnálni : függönyöket, díszpárnákat, kis ülőbútorokat.

Még több hasznos és érdekes tartalomért kövesd a blogom!

Ha bizonytalan vagy a színeket és az otthonod kialakítását illetően és jól jönne egy szakértő segítség hívj vagy írj nekem :

https://athomedesign.hu/

Legyen csodálatos otthonod!

Szeretettel:

Anita