Két olyan bútor, vagy inkább bútor rendszer, van a házban amelyre mindig különösen nagy figyelmet fordítok. Ezek pedig a gardrób és a konyha.  Az életünket vagy megnehezítik vagy megkönnyítik ezek a bútorok.

Mindig érdekelt, hogyan lesz kényelmes egy otthon amellett, hogy szép is. Azért lettem belsőépítész, mert segíteni akartam az embereknek úgy, hogy gyönyörűvé és élhetővé varázsolom az otthonukat. Kezdetben azt gondoltam, hogy a kényelemhez elengedhetetlen, hogy egyedi gyártású bútorokat tervezzünk. Minden bútor teljesen egyedi módon, egyszer és megismételhetetlenül készült el a leggyakrabban asztalos szakemberek által.

Nagyon sok igazán eredeti darab született így, hirtelen legalább 20 olyan bútor jutott az eszembe, amely kiváló kézműves asztalos munka terméke, és a végeredmény gyönyörű lett. Ma is sok egyedi bútort tervezünk. Viszont két területen a gardróbban és a konyhában hiába próbálkoztunk, nem tudtuk azt a magas minőségi célt megvalósítani, amit egy-egy milánói kiállításról hazajövet kitűztem magunknak. Ezeken a kiállításokon a legújabb technológiával előállított konyha munkalapokat, ajtó frontokat, vasalat rendszereket, gardrób belső kialakításokat láttam, és én is ilyet akartam adni az ügyfeleimnek.

Válaszd a megbízható jó minőséget

Olyan elképesztően okos megoldásokat figyeltem meg, amelyekre a hazai asztalos ipar még nincs felkészülve, nem tudnak hasonlót készíteni, hiszen nálunk nincsenek ilyen nagy bútorgyárak. Nem működött a dolog még a legnagyobb asztalos cégekkel sem itthon. Ekkor megértettem, hogy egy igazán jó konyha és gardrób csak kész termék lehet, mert profin minden részlete át van gondolva és éveken keresztül tesztelik ezeket a megoldásokat a gyárak emellett folyamatosan fejlesztenek. Olyan minőségi anyagokat vasalatrendszereket használnak, amelyek nem kaphatók nálunk.

Legyen szép és időt álló a bútor felülete

Nem titkolom az olasz bútorokért vagyok odáig. Egy igazán jó gardrób rendszernek minden elemét kitalálják, megtervezik, tesztelik az olasz gyártók. A bútor felületei szépek ellenállóak, valódi fa furnérok vagy a gyárak saját gyártású laminátumai ezek. Fontos, hogy karc álló anyagot válasszunk, hiszen a cipők vállfák, könnyen megkarcolhatják a szép bútort. Elképesztően elegáns  megoldásokat láthatunk némely olasz gyártónál például a Porro bútorgyárnál : https://www.porro.com/en/products/systems/all+systems  

Rendszerezett tárolás

Ezek a modern gardrób rendszerek már nem is annyira szekrények hiszen, egyre inkább nyitottak és átláthatók az elemei. Ha a fenti linken a Porro rendszereit megnézzük ott is látjuk, hogy nyitottabbá, átláthatóbbá vált a tárolás. Több oldalt tudnék írni csak a ruha tárolásról, arról, hogy miképpen érdemes kialakítani egy gardrób rendszert, de erre most nem térek ki ennyire részletesen. Ezeknek a gyártóknak megvan minden olyan eleme amely ahhoz szükséges, hogy átláthatóan tudjuk tárolni a ruháinkat, kiegészítőinket, cipőinket, drága óráinkat, vagy éppen kényes kézi táskáinkat.

Világítás

A gardrób helyiségben a világítás elképesztően fontos. Legyen több különböző típusú fényforrás. Bútor világításnak akkor van jelentősége, ha keressük a ruhánkat a szekrényben, illetve már kívülről rápillantva is könnyebben megtaláljuk a megfelelő darabot, ha van világítás a bútorban. A mennyezeti spotoknak, illetve sávos led világításoknak az általános megvilágításban van szerepük, a tükörnél jó ha van szemből jövő fény. Legyen jó nagy a tükör, szeretni fogjuk.

Természetes fehér színű fényt válasszunk (kb.3500 K), ne legyen sárga a fény. A fénynek van még egy fontos tulajdonsága ez pedig a színvisszaadási képessége (CRI) amely akkor a legjobb, ha 80-90 körüli. A gardróbban ez különösen fontos.

Puha szőnyeg

Puha szőnyeg párti vagyok. A gardróbban gyakran járkálunk mezítláb, ezért nagyon kellemes ha a talpunk alatt egy finom szőnyeget érezhetünk.

Ülő felület

Szükségünk lesz egy helyre ahová le tudunk ülni, ezért padot, puffot mindenképpen tegyünk a gardróbba. Ötletesek azok a megoldások, ahol egy alacsonyabb fiókos szekrény van úgy kialakítva, hogy a tetejére rá tudunk ülni.

Tehetünk egy smink asztalt a gardróbba nagy tükörrel akkor, ha van elegendő természetes fény a helyiségben, az asztal a fénnyel szemben legyen. Lehetnek fiókjai, amelybe rendszerezetten el tudjuk helyezni az divat ékszereket és a smink termékeket.

Drága órák és ékszerek számára rejtett vagy látszó széfet szoktunk még elhelyezni.

Minden gardróbbal kapcsolatos kérdésre talán most nem válaszoltam, de szerencsére személyre szabottan is tudunk segíteni. Kattints a linkre, és jelentkezz online vagy személyes konzultációra :

https://athomedesign.hu/szemelyes-konzultacio/