5 tipp amitől nagyobbnak tűnik a nappalid

Hogyan tűnjön tágasabbnak a tér ?

Számtalan projekten túl sokszor már első alkalommal amikor meglátok egy teret, egymás után jutnak eszembe  olyan térnövelő megoldások amire korábban nem gondoltam. Gyakran megesik a lakás tulajdonosokkal leginkább akkor ha a felújításról van szó, hogy nem látják a térben rejlő optikai térnövelő lehetőségeket, mert már régóta használják a nagyjából évek óta hasonló elrendezésű tereket. Korábban velem is előfordult, hogy nehezen tudtam elvonatkoztatni a jelenlegi állapottól, vagy kevésbé találtam a módszereket arra, hogy a kis tereket tágasabbnak éreztessem, mint azok valójában.

Ma már más szemmel nézem ezeket a tereket, és előszeretettel alkalmazom azokat a módszereket- és mutatom meg a tulajdonosoknak 3D terveken- amelyeket évek során többször használtam, és beváltak. Emellett mindig keresem az új megoldásokat is. Nem minden esetben van arra lehetőségünk, hogy egy-egy helyiség falát áthelyezzük, persze ha lehet tegyük meg azért, hogy egy kényelmesebb élhetőbb nappalinak adjunk helyet. De ha erre már nincs lehetőség legjobb ha alkalmazod az alábbiakat.

1.Legyen egy élénk színű, és több világos fal

A legalapvetőbb közhiedelemben is elterjedt elv, hogy a világos falak térnövelő hatásúak. És ez valóban így is van. DE nem mindegy például, hogy a fehér melyik árnyalatát használjuk egy adott helyiségben. Válasszuk azt a melyik a helyiség fényviszonyainak a legjobban megfelel. Igen, a fehér egy szín, és rengeteg gyönyörű árnyalata van! Ha egy sötétebb helyiséget hófehérre festünk, a kevés és esetleg hidegebb tompább fények miatt szürkének fog hatni. Ezért ha kevés a fény érdemes tojáshéj fehér színben gondolkodnod.

https://athomedesign.hu/wp-content/uploads/2018/06/Ha%CC%81lo%CC%81szoba_v1_001-ma%CC%81solata.jpg

A sárga bizonyos árnyalatai például térnövelő hatásúak. Egy élénk kanárisárga fal színes pontja a nappalinak és ráadásul nagyobbnak tűnik tőle a szoba, úgy mint ebben a spanyol otthonban :

https://hu.pinterest.com/pin/507006870550158264/

Viszont vigyázz arra, hogy ne használj más erőteljes, élénk színt nagy mennyiségben a szobában, illetve csak egy falat fess be élénk színnel a többihez válassz egy szép fehéret.

2.Legyen világos a padló

A padló nagyobb részt tesz ki a térrel kapcsolatos színérzékelésünkben, mint gondolnánk. Ezért igazán fontos, hogy ha optikailag növelni szeretnéd a teret akkor világos padlót válassz, viszont a fal színénél ne legyen világosabb, mert akkor a teret nem fogjuk egyensúlyban lévőnek érzékelni. A közepes tónusú világosabb padlóburkolatokat ráadásul takarítani is könnyebb mint a sötéteket.

3.Ha lehet, távolítsunk el néhány falat

Néha látok egy-egy olyan lakást, ahol a nappalit a konyhától egy olyan fallal választják le amelyben nyílások vannak. Így a konyha egy számomra értelmetlen fallal van elválasztva a nagyobb nappali tértől. Értelmetlen, mert a nyílások miatt mégsem teljesen zárt a konyha. Ebben az esetben azt javaslom bátran nyisd össze a nappalidat a konyhával, meglátod mennyivel nagyobb, nyitottabb és tágasabb lesz a tér.

4. Használj tükröket, tükröződő felületeket

Egy fényes, tükröződő világos felület optikailag növeli a teret. Tehát ha az előbbi példán felbátorodva a konyhát a nappalival egybe nyitottad nyugodtan válassz világos, fényes felületű konyhabútort. Egy-egy jól elhelyezett tükör is kiválóan tudja alakítani tágítani vagy nyújtani a teret. Próbáld ki!

https://athomedesign.hu/wp-content/uploads/2018/06/Azur_13.jpg

https://athomedesign.hu/wp-content/uploads/2018/06/Nappali_V2_Post.jpg

 5. Megfelelő világítást válaszd

Tudtad, hogy a mennyezetre irányított fények növelik a szoba belmagasságának érzetét ? Ha álmennyezetet használsz akkor pedig a fal síkjában futó, rejtett led szalagokkal az alapterület méretét is növelheted optikailag. A dekoratív rejtett világítások nagyon jó térnövelő módszerek, emellett pedig remek hangulatot és elegendő fényt biztosítanak a terekben. Hatalmas csillárt választani nem szerencsés egy kis térbe, de egyébként a megfelelő világítás kiválasztása rendkívül előnyös változásokat hozhat a nappalidba.

 https://athomedesign.hu/wp-content/uploads/2018/06/7-3.jpg

Tudtad, hogy ha jobban akarod érezni a bőrödben magad fontos, hogy az otthonodat élhetővé és szerethetővé varázsold ? Töltsd le az ingyenes anyagot és kezd el megvalósítani a gyakorlatban álmaid otthonát.

https://otthontervezes.athomedesign.hu/index.html

Ha személyes segítségre van szükséged, keress bátran, jelentkezz személyes konzultációnkra !

https://athomedesign.hu/szemelyes-konzultacio/

Szeretettel,

Anita